Tiri Tiri Matangi

jdeheijNew Zealand 2014Leave a Comment

tui
[:en]It’s been a while, I know. I have been busy, busy! Working, enjoying life. But meanwhile we have been to Tiri Tiri Matangi in the middle of winter. It was amazing! If you are ever in Auckland, it’s a must see!!

It’s not cheap! The ticket from britomart (centrum Auckland) was 75 dollar but it was definetly worth it and the weather was so beautiful! Cold but a clear blue sky.

But what is it? Tiri Tiri Matangi is a bird reserve.”Boring!” No, it was amazing to see. Unfortantly we haven’t spotted any kiwis but there were enough other birds. This island also has a beautiful story. Untill 40 years ago most of the native trees were chopped for farmland. Then the department of Conservation decided to do something about so that the native bird would return to the island. Almost a million trees and plants have been planted and the birds returned. Nothing like this has been in any other part of the world

[:nl]Het was alweer een tijdje geleden, maar hier ben ik weer even. Het is druk, druk! Werken, genieten van het leven. Dat soort dingen, maar midden in de winter zijn we naar Tiri Tiri Matangi geweest. Wauwie!! Het was echt geweldig. Als je ooit in Auckland bent, is het echt een must-see.

Het is niet goedkoop. Het ticket vanuit britomart (centrum Auckland) was 75 dollar maar het was het dubbel en dwars waard en wij hadden zulk mooi weer. Het was koud maar een strak blauwe lucht.

Maar wat is het? Tiri Tiri Matangi is een vogel reservaat. “Saai, zeg”. Nee, hoor! Het was echt heel bijzonder om te zien. Helaas geen kiwi gespot, maar wel genoeg andere vogels. Aan dit eiland zit ook een mooi verhaal vast. Tot 40 jaar geleden waren de meeste native (nieuw zeelandse) planten en bomen omgehakt om de grond te gebruiken voor vee. Er waren in de jaren 70 nog weinig native bloemen en planten en native vogels over. Toen is er besloten door de department of Conservation (soort van natuurbescherming maar dan van de overheid) om het eiland in zijn natuurlijke staat terug te brengen. Bijna een miljoen planten en bomen zijn er geplant en de vogels keerde terug. Zoiets is nog nooit ergens anders gebeurd en als resultaat een prachtig stuk natuur met veel zeldzame vogels die je nergens anders in de wereld tegenkomt.

Dus veel foto’s gemaakt met de verschillende vogels; bellbirds, tui’s, hihi’s, kakariki’s.
En natuurlijk de New Zealand wood pigeon (Nieuw Zeelandse hout duif). Een grappig verhaal; de nieuw zeelandse hout duif is erg groot dus je hoort hem altijd als die overvliegt. Hij eet alleen een bepaalde soort druif, maar van die druif wordt ie soms dronken dus als ze dronken zijn, betekent dat ze soms naar beneden vallen. Dus kijk uit 🙂

[:]
0 comments