De fietsrevolutie

jdeheijNew Zealand 2014Leave a Comment

eight_col_NelsonSt_Offramp-Cam2-Dusk-V7

Het mooie aan het wonen in een ander land of sowieso het reizen, is dat je heel veel over je eigen cultuur leert. Ik wist bijvoorbeeld niet dat we zoveel cultuur hadden. Hiermee bedoel ik theather, musea’s etc. dat komt natuurlijk ook door onze lange geschiedenis, de gouden eeuw etc.

Dit soort dingen realiseer je pas als je aan het reizen bent, of in mijn geval aan de andere kant van de wereld woont. Dan kom je erachter dat, die vele musea’s helemaal niet zo normaal is. Zo ook onze fietscultuur. Ik ben geboren en opgegroeid met de fiets. In Nederland de normaalste zaak van de wereld. In de rest van de wereld is dat niet het geval.

Hier in Auckland is het vooral de autobestuurder die heerst. Door mijn reizen kwam ik toevallig een artikel in de New York Times tegen, waarin vertelt werd dat de nederlandse fietscultuur pas in de jaren 50 is gestart. Ik was geschokt!! Echt??? Ja, echt. Doordat je het altijd gewend bent, betekent dat niet dat het altijd al zo is geweest.

Hier in Auckland is echter ook een kleine revolutie bezig. Er zijn een aantal mensen hard bezig om te lobbyen om meer fietspaden te krijgen. Echte fietspaden afgeschermd van de grote weg en het werkt!! Sinds een paar maanden is het “lightpath” geopend en vandaag stond er zelfs een positief bericht in de NZ Herald (meer achtergrond informatie hier) dat de fietspaden boven verwachting veel gebruikt worden en ook de fietsverkoop is massaal gestegen!! Daar wordt deze Dutchie natuurlijk heel blij van 🙂

 

❤️ ???☀️? #lightpath #bikeakl #cycling

Een foto die is geplaatst door Jessica de Heij (@jdeheij) op

Ik zeg, kom maar op met die fietspaden! Nu alleen nog een e-bike scoren om al die heuvels te kunnen befietsen en dan komt het helemaal goed!

0 comments